Aandeelhoudersovereenkomst

Wat is een aandeelhoudersovereenkomst?

Afspraken binnen een onderneming tussen aandeelhouders worden vastgelegd in een aandeelhoudersovereenkomst. Door duidelijk afspraken met elkaar te maken kunnen er geen geschillen ontstaan en weet elke aandeelhouder waar hij of zij aan toe is. Ook al is een aandeelhoudersovereenkomst niet verplicht, het is toch zeer verstandig om dit wel met elkaar overeen te komen. Voor een BV is het verplicht om statuten op te laten nemen bij een notaris. Extra zaken buiten de statuten kunnen worden opgenomen in het aandeelhouderscontract. Een aandeelhoudersovereenkomst is een stuk makkelijker aan te passen, omdat je eventuele wijzigingen met de aandeelhouders zelf kunt regelen. Bij statuten zal je bij wijzigingen weer een notaris moeten inschakelen.

Inhoud van een aandeelhoudersovereenkomst

De inhoud van een aandeelhoudersovereenkomst dient te voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Het kan belangrijk zijn om onderstaande zaken op te nemen in het aandeelhouders contract:

  • Hoe is het aanstellen of ontslaan van bestuurders geregeld
  • Welke soorten aandelen zijn er van toepassing
  • Stemverhouding tussen de aandeelhouders en het type aandeel
  • Hoe wordt eventuele winst verdeeld
  • Hoe worden de verantwoordelijkheden verdeeld
  • Tag-along en Drag-along afspraken
  • Geheimhoudingsplicht, denk aan concurrentiebeding
  • De regels van verkoop van aandelen
  • Regels om geschillen te voorkomen of eventueel op te lossen
  • Prijsbepaling van aandelen

Aandeelhoudersovereenkomst opstellen, beoordelen of wijzigen?

Wil je voor een onderneming een aandeelhoudersovereenkomst opstellen? Het is zeer belangrijk dat de aandeelhoudersovereenkomst voldoet aan de Nederlandse wet- en regelgeving, schakel daarom een deskundige contractenrecht advocaat in om je te laten bijstaan. Uiteraard kun je de advocaat ook benaderen voor het laten beoordelen van het aandeelhouderscontract. De voorwaarden van wijzigingen van het aandeelhoudersovereenkomst zijn meestal al opgenomen in de overeenkomst. Wil je eventuele wijzigen juridisch laten onderzoeken? Ook hiervoor kun je een gespecialiseerde advocaat benaderen.

Advocaat aandeelhoudersovereenkomst

Je kunt dus voor verschillende zaken een advocaat nodig hebben. De advocaat zal je vraag toetsen aan de hand van de Nederlandse wet- en regelgeving en je zo goed mogelijk adviseren over de vervolgstappen. Dit onderdeel van het contractenrecht is vaak erg complex, waardoor een gespecialiseerde aandeelhoudersovereenkomst advocaat vaak vereist is.