Algemene voorwaarden

Wat zijn algemene voorwaarden?

In de algemene voorwaarden van een bedrijf staan de verplichtingen en rechten die het bedrijf en de klant van het bedrijf hebben. Het is niet verplicht om als bedrijf algemene voorwaarden te hebben. Toch wordt het zeker aangeraden om geschillen over het product, service en/of dienstverlening te voorkomen door algemene voorwaarden te hanteren. In de voorwaarden staan vaak aansprakelijkheidskwesties, termijn van betaling, garantiestellingen en het eigendomsvoorbehoud. Zo heb je als ondernemer een duidelijk leidraad over je bedrijf en weet je klant precies waar hij of zij aan toe is bij problemen.

Algemene voorwaarden opstellen

Het opstellen van algemene voorwaarden dient een belangrijk onderdeel te zijn van elk bedrijf. Hiermee beperk je als ondernemer risico’s en weten je klanten hoe jouw bedrijfsvoering is. Als je algemene voorwaarden opstelt dienen deze wel up to date te zijn en niet in strijd te zijn met de Nederlandse wet- en regelgeving. Online vind je diverse modellen die je als ondernemer kunt gebruiken. Hier kleven wel wat risico’s aan! Doordat deze modellen vaak verouderd zijn en niet direct aansluit bij jouw bedrijfsvoering dient er vaak nog veel gewijzigd te worden. Het is dan ook verstandig om je door een deskundige contractenrecht advocaat te laten informeren. De advocaat kan je helpen bij het opstellen van de algemene voorwaarden en deze juridisch dichttimmeren. De advocaat zal in samenspraak met jou de wensen op laten nemen en zorgen dat deze juridisch kloppen en je als ondernemer veilig kunt ondernemen.

Algemene voorwaarden wijzigen

Het komt natuurlijk wel eens voor dat je als bedrijf je algemene voorwaarden wilt laten aanpassen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn, zo kan er er nieuwe regelgeving ingevoerd worden, de bedrijfsvoering veranderen of worden sommige diensten niet meer aangeboden. Stuk voor stuk zijn dit redenen om de algemene voorwaarden te wijzigen. De gewijzigde voorwaarden dienen natuurlijk wel juridisch te kloppen en niet in strijd te zijn met de wet- en regelgeving. Laat je gewijzigde bedingen dan ook altijd toetsen of opstellen door een gespecialiseerde algemene voorwaarden advocaat. Door de kennis en deskundigheid van de advocaat hoef je je geen zorgen te maken en kan je je vol focussen op je bedrijf.

Algemene voorwaarden controleren of beoordelen

Helaas ontstaan er nog wel eens geschillen omtrent de algemene voorwaarden. Klanten die oneens zijn met de geleverde diensten of andere problemen rond de service wenden zich tot de algemene voorwaarden. Als klant kan je altijd door een advocaat de algemene voorwaarden laten controleren of deze wel rechtsgeldig zijn of als je bij problemen er niet uitkomt met het bedrijf, maar wel gelijk denkt te hebben. Daarnaast is het als bedrijf verstandig om eens in de zoveel tijd de algemene voorwaarden te laten beoordelen. Zo weet je in ieder geval altijd zeker dat de voorwaarden nog rechtsgeldig zijn.

Advocaat gespecialiseerd in algemene voorwaarden

Een advocaat die zich gespecialiseerd heeft in algemene voorwaarden kan je altijd inschakelen bij geschillen omtrent de algemene voorwaarden of voor het controleren, wijzigen of opstellen van de voorwaarden. Door een deskundig advocaat in te schakelen ben je in ieder geval verzekerd van de juiste juridische hulp.