Franchiseovereenkomst

Wat is een franchiseovereenkomst?

In een franchiseovereenkomst worden afspraken vastgelegd tussen een franchisenemer en franchisegever. Een franchise is een onderneming die dezelfde handelsnaam draagt als het moederbedrijf, alleen wordt deze niet geleid door een werknemer van het moederbedrijf, maar door een franchisenemer. Deze betaald om gebruik te maken van de handelsnaam van het moederbedrijf. Het is belangrijk om de afspraken goed vast te leggen in een franchise contract. Je kunt namelijk wel voorstellen dat moederbedrijf alles aan gelegen is om alles helder en transparant naar de franchisenemer te communiceren. In de wet is er geen speciale regelgeving omtrent franchiseovereenkomsten, waardoor de waarde van het franchise contract erg belangrijk is.

Inhoud van een franchiseovereenkomst

De inhoud is natuurlijk sterk afhankelijk van de type onderneming. Ook al is het mogelijk om mondeling een franchiseovereenkomst aan te gaan, is het meer dan aangeraden om afspraken hierover duidelijk vast te leggen. Onderstaande zaken komen vaak voor in een franchiseovereenkomst:

  • Naam van franchisegever en franchisenemer
  • Informatie over gebruik van handelsnaam en afspraken over exploitatie
  • De duur van de franchiseovereenkomst
  • Wederzijdse verplichtingen van franchisegever en franchisenemer
  • Afspraken over inkoop
  • Voorwaarden om de overeenkomst te beëindigen

Daarnaast kunnen er ook afspraken worden gemaakt over promotie, exclusiviteit en eventueel verplichtstelling van opleidingen van personeel.

Franchisecontract beëindigen

De afspraken om een franchiseovereenkomst te beëindigen zijn in de meeste gevallen vastgelegd in de overeenkomst. Zonder juridische informatie inwinning is er vaak een hoop onduidelijk. Schakel daarom een contractenrecht advocaat in als je een franchiseovereenkomst wilt beëindigen.

Franchiseovereenkomst opstellen

Het is zeer belangrijk dat afspraken tussen franchisenemer en franchisegever uitgebreid worden opgenomen in de franchiseovereenkomst. Het moederbedrijf is er natuurlijk alles aan gelegen om te zorgen dat alles in het contract staat wat voor het bedrijf belangrijk is. Dit houdt in dat er voor de franchisenemer veel regels gelden. Het opstellen van een franchiseovereenkomst dient dan ook zorgvuldig gedaan te worden, door een deskundige advocaat.