Leningsovereenkomst

Wat is een leningsovereenkomst?

Als er een lening wordt afgesloten, is het uitermate belangrijk om voorwaarde hierover vast te leggen in een leningsovereenkomst. Leningen kunnen worden afgesloten door hypotheekverstrekkers, financiële instellingen, maar ook door particulieren onderling. Het dient natuurlijk niet altijd een zaak van geld te zijn, je spreekt in principe al van een lening als je de boormachine leent van je buurman. Het grote verschil tussen een leencontract en bijvoorbeeld een huurcontract, is dat je bij een leningsovereenkomst dezelfde hoeveelheid geld terugbetaald of het geleende teruggeeft. Let wel dat als de lening geld betreft hier vaak rente op wordt berekend. De overeenkomst van lenen wordt in de praktijk natuurlijk vaak mondeling gedaan, denk aan de boormachine van de buurman. Financiële instellingen en bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers maken natuurlijk gebruik van een dichtgetimmerde leningsovereenkomst.

Inhoud van een leenovereenkomst

Er zijn natuurlijk verschillende gradaties van leenovereenkomsten. De vrije simpel, welke vaak mondeling wordt overeengekomen en de zwaardere. Denk aan de eerder genoemde bedrijven die tegen rente geld uit lenen. In een leencontract staan vaak de volgende zaken:

  • Naam en gegevens van de lener en leningverstrekker
  • De datum van de lening
  • Het overeengekomen bedrag of product van lening
  • Eventuele rente
  • Hoe er betaald wordt
  • De duur van de lening
  • Handtekeningen

Daarnaast kunnen er natuurlijk meer zaken voorkomen, maar dat is afhankelijk van het geleende. Het vastleggen van de leningsovereenkomst dient bij de notaris gedaan te worden.

Leningsovereenkomst opstellen, wijzigen en/of beoordelen

Voor het opstellen, laten wijzigen of beoordelen van een leningsovereenkomst is het aangeraden om een contractenrecht advocaat in te schakelen. De advocaat kan u helpen bij deze zaken en heeft de juridische kennis om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.

Leenovereenkomst beëindigen

Het leencontract eindigt natuurlijk als er voldaan is aan de voorwaarden van terugbetaling en/of teruggave van het geleende. Helaas komen hier nog wel eens geschillen bij om de hoek kijken. Wil je een leenovereenkomst beëindigen? Win dan juridische informatie in bij een gespecialiseerde advocaat.