Samenlevingscontract

Wat is een samenlevingscontract?

Als je met je partner gaat samenwonen is het opstellen van een samenlevingscontract verstandig. In de Nederlandse wet wordt er namelijk niks geregeld als je wilt gaan samenwonen, waardoor het opstellen van een samenlevingscontract kan zorgen voor duidelijke afspraken tussen jullie beide. Dit voorkomt discussie in de toekomst mocht er om wat voor reden dan ook besloten worden om uit elkaar te gaan. Door duidelijke afspraken te maken weten jullie precies waar jullie aan toe zijn.

De inhoud van een samenlevingsovereenkomst

In een samenlevingsovereenkomst worden er onderlinge afspraken gemaakt over een aantal zaken die van toepassing zijn op de samenwonende situatie. Jullie bepalen zelf de inhoud van het contract en welke zaken er in een samenlevingscontract worden opgenomen. Belangrijk is dat je rekening houdt dat de situatie tussen jullie kan wijzigen door bijvoorbeeld een verbroken relatie of bij overlijden. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden van zaken die kunnen worden opgenomen in een samenlevingsovereenkomst.

  • Wat gebeurt er met aankopen die jullie samen aanschaffen?
  • Wie is de eigenaar van de woning?
  • Wat is van wie? Welke spullen brengen jullie in.
  • Wat gebeurt er bij overlijden?
  • Wat gebeurt er bij een verbroken relatie?
  • Hoe worden de kosten verdeeld (woning, verzekeringen, boodschappen etc)

Doordat jullie zelf de inhoud van het samenlevingscontract bepalen kan alles hierop in worden opgenomen. Ook als er kinderen in het spel zijn kunnen de afspraken hierover worden meegenomen in de overeenkomst.

Samenlevingscontract opstellen

Het opstellen van een samenlevingscontract kan in samenspraak met je partner opgesteld worden. Toch raden wij aan om het samenlevingsovereenkomst op te laten stellen door een notaris of overeenkomsten advocaat. De notaris of advocaat is op de hoogte van veel voorkomende problemen en welke zaken belangrijk zijn in een samenlevingscontract waar je zelf misschien niet aan zult denken. Denk aan pensioenrechten, erfrechten, belastingen etc. Door dit door een advocaat of notaris te doen weet je dat dit juridisch dichtgetimmerd is en rechtsgeldig is.

Samenlevingscontract wijzigen

Willen jullie het samenlevingscontract wijzigen? Als jullie iets willen wijzigen in het samenlevingscontract dient dit gedaan te worden door de notaris of advocaat. Bij kleine wijzigingen kan er een bijlage worden toegevoegd aan de samenlevingsovereenkomst waarin de wijzigingen staan. Toch zal ook vaak in dat geval een notaris of advocaat vereist zijn vanwege eventuele problemen met belastingen en pensioenrechten.

Samenlevingscontract beëindigen

Het grote voordeel van het beëindigen van een samenlevingsovereenkomst in tegenstelling tot een huwelijk, is dat er geen rechtszaak gevoerd hoeft te worden. Wat er gebeurt als de samenlevingsovereenkomst beëindigd is vaak al opgenomen in het contract. Een schriftelijke opzegging is vaak al voldoende om het het contract te beëindigen. Hierbij is wel belangrijk dat de exacte datum hierop vermeld wordt, dit is vooral belangrijk bij de afhandeling van de financiën. Als het samenlevingscontract beëindigt zijn er vaak nog genoeg zaken te regelen die niet zijn opgenomen in het samenlevingscontract. Komen jullie er samen niet uit? Dan is het vaak zaak om een contractenrecht advocaat in te schakelen of een mediator die in overleg de samenlevingsovereenkomst zo goed mogelijk beëindigd.